HTML

A Fehér Ház folyosói

Blog az amerikai politikáról a magyar olvasók számára. Célunk kettős. Hosszabb elemzésekben megpróbálunk a dolgok mögé nézni, nem elsősorban az eseményeket bemutatni, hanem azok okait, valamint az okok és az események láncolatát. Másrészt rövid cikkekben felvillantunk történéseket, híreket, pletykákat is akár, amelyek éppen aktuálisak Washing- tonban, hogy a magyar olvasók ne csak Obama, Clinton és Palin nevét ismerjék az amerikai politikusok közül.

Facebook

Amerikai politika.

2011.02.11. 08:37 jlyman

Újabb szenátor jelentette be, hogy nem indul jövőre

Címkék: arizona republikánus jelölt visszavonul napolitano szenátor előválasztás giffords kyl

Senator Jon Kyl in December.Jon Kyl Arizona állam republikánus szenátora is bejelentette, hogy harmadik ciklusa lezárulta után nem indul jövőre a választáson. Ezzel 68 esztendősen be kívánja fejezni 25 éves politikai pályafutását.

Azt mondta, ezt már akkor eldöntötte, amikor 2006-ban újra választották. Nincsenek eltitoklt okok, az egészsége rendben van, "...nincs más ok, mint a tény, azt gondolom, itt az ideje."

Kyle a második számú republikánus a Szenátusban, akinek a legfontosabb feladata a törvényalkotás során a frakciójában a szavazatok összegyűjtése (whip). Ezzel ő a legmagasabb rangú abból az öt szenátorból (3 demokrata, 2 republikánus), akik már bejelentették, hogy nem folytatják.

Döntése nem érte váratlanul a pártját, mivel nem kezdett el sem pénzt gyűjteni, sem szervezni kampányát.

Természetesen azonnal meg is indult a mozgolódás, az állam kongresszusi képviselője, Jeff Flake volt az első, aki közleményben méltatta Kyl érdemeit. Mellete a másik képviselő Trent Franks, illetve két korábbi képviselő lehet még esélyes jelölt. Kyl közölte, hogy teljes erejével támogatni fogja utódjelöltjét.

Mindenesetre a megüresedő hely lehetőséget biztosíthat a demokraták számára, hogy az elnökválasztással egyidőben tartott szavazáson esetlegesen megszerezzék ezt a pozíciót a republikánusokól. Szóba jöhető jelöltjük lehet Janet Napolitano korábbi állami kormányzó, aki jelenleg a szövetségi Belbiztonsági Miniszter, Phil Gordon Phoenix polgármestere, illetve a tucsoni merénylet előtt Gabrielle Giffords is szóba került.

 Forrás: The New York Times

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://whitehouse.blog.hu/api/trackback/id/tr612653146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása