HTML

A Fehér Ház folyosói

Blog az amerikai politikáról a magyar olvasók számára. Célunk kettős. Hosszabb elemzésekben megpróbálunk a dolgok mögé nézni, nem elsősorban az eseményeket bemutatni, hanem azok okait, valamint az okok és az események láncolatát. Másrészt rövid cikkekben felvillantunk történéseket, híreket, pletykákat is akár, amelyek éppen aktuálisak Washing- tonban, hogy a magyar olvasók ne csak Obama, Clinton és Palin nevét ismerjék az amerikai politikusok közül.

Facebook

Amerikai politika.

2011.02.21. 09:08 sanya21

Amerika az álmok országa? És Magyarország?

Címkék: oktatás kutatás usa magyarország adatok rangsor fejlett országok

Amerikáról sokáig azt gondoltuk, hogy a jólét és a lehetőségek országa. Aztán azt, hogy a buta és kövér embereké. (Az igazság, ahogy az lenni szokott sem egyik sem másik, de mindegyik prekoncepciónak nyilván van alapja.)

Annál azonban, hogy mit gondolnak egy kis közép-kelet európai állam lakói az USA-ról fontosabb az, mit gondolnak az Államok lakói saját országukról. És bizony ők sokkal inkább a világ vezető országának gondolják magukat, mint az sok szempontból jogos lenne.

Charles M. Blow a New York Times publicistája azért is kezdi így minapi cikkét, itt az ideje, hogy abbahagyjuk az önmagunknak való hazudozást az országunkról. Bizonyítékként pedig mellékeli a lenti táblázatot arról, hogy bizonyos fontos mutatókban, az IMF besorolása szerint fejlett államok között mennyire nem vezető ország az USA.

Igen nagyok a jövedelmi egyenlőtlenségek, a munkanélküliség, sokan vannak börtönben, a diákoknak szerény a matematikai és természettudományi ismeretük, sőt, ehhez a csoporthoz viszonyítva az élelmiszergondokkal küzdők aránya is magas.

A grafikon nagyban itt tekinthető meg

Ez az a pozíció, ahonnan Barack Obama elnök "a jövő megnyerését - winning the future" célzó, hangzatos mottójú programmal akar kitörni. Programmal, amely kiemelt hangsúlyt fektet az oktatásra, és az innovációra, mint a jövőbeli sikerek zálogaira. A terv végrehajtását azonban a Kongresszusban többségbe került, és ott drákói költségvetési fegyelmet hirdető republikánusok megakadályozhatják. Ez a  küzdelem lehet az, amely hosszú távon, a mainál előrejelezhetőnél akár jelentősebben is befolyásolja Amerika jövőjét.

Magyarország:

Érdemes azonban tovább, itthonra is tekinteni. Magyarország adatai ugyan nem szerepelnek az eredeti ábrán, de az alábbi táblázatba kigyűjtöttük, és az ott alkalmazott színkódnak megfelelően színeztük őket.

jövedelmi
egyenlőt-lenség
munka-
nélküliség
%
demokrácia
index
 Gallup %
(kinek megy jól?)
  várható
élettartam
 fogva-tartottak
(100000
főből)
 diákok
teljesít-ménye*
matek
 
  diákok
teljesít-
ménye*
természet-tudomány
3310,3 7,21 13  74,3 48 490503

 
Sajnos jól látható, hogy az IMF miért nem sorol minket a fejlett gazdaságok közé. Jó minősítést mindössze a fogvatartottak alacsony száma okán szereztünk, míg 4 igen fontos kategóriában a legrosszabbak közé tartozunk. És az igazság része az is, hogy miközben a saját oktatási rendszerünket a közgondolkodás kiválónak tartja, az amerikait pedig lenézzük, a felmérésekben a magyar 15 évesek teljesítménye (Az elmúlt évek javulása után!) gyakorlatilag megegyezik az USA-beliekkel.

Hogy Obama elnök hogyan, milyen preferenciákkal akarja országát kivezetni a gödörből (amely szintje azért jelentősen a miénk felett van) az többé kevésbé ismert.  Nehezen vitatható, hogy az oktatás és a kutatás az, amely hosszútávon előreviheti egy ország szekerét.

Hogy a Magyarországon beharangozott az Új-Széchenyi-terv hatékony lesz-e, hogy érdemi oktatási fejlesztések nélkül, a korábbi évek eredményeit negligáló Hoffmann Rózsa-féle porosz iskolamodell visszahozásával felfelé lépünk-e, azt a jövő dönti el, de különösen ez utóbbi előremutatósága igen kérdéses.

Ha tetszett a bejegyzés, kérünk csatlakozz Facebook oldalunkhoz!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://whitehouse.blog.hu/api/trackback/id/tr232676223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

i.n.v.a.d.e.r 2011.02.25. 07:35:31

Érdekes. Bár Magyarország nem a közép-kelet. :)
süti beállítások módosítása